KRO-NCRV’s Pointer en AD starten grootschalig onderzoek naar onveilige plekken voor vrouwen

Ruim 80% van de vrouwen tussen de 15 en 25 jaar ervaart weleens ongewenst seksueel gedrag in de openbare ruimte. Journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) en het AD zijn daarom een grootschalig onderzoek gestart naar plekken waar vrouwen zich in Nederland onveilig voelen. Ze vragen vrouwen en meisjes de plekken waar zij zich onveilig voelen op de kaart te zetten. Inmiddels hebben bijna 5.000 vrouwen de enquête ingevuld.

Vrouwen lopen om, delen hun live locatie of vermijden bepaalde plekken omdat zij zich onveilig voelen. Vaak onbewust maken ze daarbij hun wereld een stuk kleiner. Pointer en AD willen graag van zoveel mogelijk vrouwen en meisjes (van alle leeftijden en achtergronden en uit alle regio’s) weten waar zij zich in Nederland onveilig voelen. Ze brengen in beeld wat voor plekken het zijn, waar deze locaties zich bevinden en of onderzoeken of er iets aan gedaan kan worden. In de komende maanden roepen ze de hulp in van vrouwen die op een kaart kunnen aangeven waar ze zich onveilig voelen en waarom.

Ongewenst gedrag
Uit onderzoek van Plan International bleek in 2023 dat 83 procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 15 en 25 jaar in de openbare ruimte seksueel ongewenst gedrag heeft ervaren. Zo is 60% weleens nagestaard en nagefloten, heeft 40% te maken gehad met opmerkingen, beledigingen of vragen van seksuele aard en een kwart is weleens achtervolgd. En dat zorgt ervoor dat ze hun gedrag aanpassen. Zo blijkt uit de veiligheidsmonitor van 2023 dat 15% van de vrouwen onder de 25 niet (meer) buiten sport en de helft van hen bepaalde locaties ontwijkt. Hoeveel kleiner maken vrouwen hun wereld daarmee?

Onveilige plekken op de kaart
Bijna 5.000 vrouwen en meisjes hebben de enquête al ingevuld. De resultaten worden 20 juni gepresenteerd in het AD en de regionale kranten en diezelfde avond in het KRO-NCRV programma Pointer op NPO 2. Op donderdag 9 mei neemt Pointer een voorproefje met een uitzending die in het teken staat van straatintimidatie. Onlangs bleek uit onderzoek van Plan International dat de helft van de jonge mannen getuige is van straatintimidatie tegen vrouwen. Driekwart deed of zei niets, de laatste keer dat zij daarvan getuige waren.